Nyheter MDTV Forum Om Doner

– Uten ryggrad og kompass er Rødt glassmaneter!


#1

Originalt publisert på https://steigan.no/2019/05/uten-ryggrad-og-kompass-er-rodt-glassmaneter/

Om surmuling fra kapitalistfansen gjør at Rødt sletter Marx og kommunisme er vi ille ute. Dette skriver Anders Evenstuen i Rødt på bloggen sin som en kommentar til programdiskusjonene på landsmøtet i Rødt 11. mai 2019. Evenstuen er tidligere faglig leder i Rødt – tidligere leder i LO Hallingdal og Ringerike. – Han har variert…


#2

Hvis ikke Rødt fortsetter å være rødt, har vi ingen som helst bruk for dem, det er helt sikkert.
Tåkefyrster har vi nok av.
Når det er sagt, så er jeg ikke så sikker på at det gamle vokalbulæret kommer til å være mer opplysende i fremtiden, enn det har vært til nå.
For meg lyder det stort sett som tomme fraser, og det gjør det for nesten hele resten av Norge også.


#3

Nei, jeg kommer ikke til å kalle meg kommunist femnuller mer, jeg er kun lommedemokrat og tradisjonalist. Jeg synger ikke Internasjonalen, men fra “Pris Herren”, og studerer heller James Kalb enn Marx. Gråsteinsjorda her i enga skal jeg pløye med totenarden til tippoldefaren min, jeg skal ha brønnhus og ikke pumpehus, og jeg skal ha tilbake filosofistien til filosofibjørka oldefaren min fredet ved Olterudelva, hvor jeg skal sitte å filosofere, og bekkeørreten har de å bringe tilbake.

Enga mi har å bli ei eng i ei gryte, hvis ikke blir den kun en ironi, ikke et historiemaleri. Det er mine forfedres ånd som skal råde her, ikke Anti-Dahls ånd. Og vi skal skjelve i ærefrykt for de som gikk her før oss, i enhver bevegelse. Ingen avgjørelse skal fattes uten at man er trygg om at dette bygger opp om kommende kulturbærere og historiemalere 1000 generasjoner fram i tid.

Og lommedemokratiet, det er en allmenning, en herlig allmenning, lik husmannstroen i Holmstadengen. Død over kapitalismen og Statan! Leve Terje Bongard og lommedemokratiet!


#4

Rødt har noen sykdommer som gjør at folk heller velger å stemme blått:

  1. Alle andre skal passe på meg.
  2. Jeg vet best og bestemmer hva du skal gjøre i livet ditt.

Det er litt synd, for jeg tror de fleste vil ha ett komunity.
Men de fleste ønsker nok ikke at ett komunity skal gå ut over selvråderetten.
Så har vi fått en politikk som består av kampen mellom de som tar selvråderett å gir til de som ikke orker å ta vare på seg selv, og de som ønsker å beholde resursene selv.
Når 80% av din boligpris er skatt, så har man kanskje gitt nok til fellesskapets surrehuer.
Det hadde vært så enkelt for Rødt å få valgoppsluttning om de hadde ryddet i egen leir i stedet for å skylde på andre.
Lykke til med selvutviklingen, håper det går fort.


#5

Da er vel oppgaven å fylle frasene med innhold. Det tror jeg er nærmest umulig for et vanlig politisk parti innen et borgerlig system.

Dersom vi ser at det er de økonomiske forholda som egentlig styrer, og politikken kommer sekundært bør kommunister-sosialister-anarkister-arbeidere-folket (heretter omtalt som Vi) ta konsekvensen av dette.

Vi må danne de økonomiske forholda. Vi må primært drive økonomisk virksomhet. Fagforeningsarbeid og politikk er også viktig, men ikke like viktig som økonomiske virksomhet.

Vi bør danne bedrifter og organisere arbeid. Vi bør sørge for at folket har et sosialistisk alternativ, basert på medbestemmelse nedenfra, når hver og en av oss skal opp om morgenen og bidra med arbeidskraft. Vi bør sørge for at hver og en av oss har et sosialistisk alternativ når vi skal skaffe middag eller sykkel.

Kapitalistene er gode på dette. De organiserer arbeidere og De leverer tilbud på mat og sykkel.

Det bør Vi bli også. Faktisk bør vi sette som mål å bli mye bedre enn kapitalistene på dette. Vi arbeidere er ikke ’bare arbeidere’. Vi er også gründere, ledere, planleggere og…

Arbeidsløsheten i kapitalismen bør Vi se som en god mulighet til å organisere arbeidere og danne sosialistisk økonomi. „Alle skal være med“ kan vi si og slette kapitalismens reservehær av arbeidskraft med det samme.

Et slikt økonomisk sosialistisk forening/parti er helt nødvendig om Vi skal ha sjans i klassekampen framover.

Kan dette være en retning for Mot Dag?


#6

Siste nytt fra NTB:
63 av 219 delegater stemte for å stryke setningen «Dette kaller vi i Rødt kommunisme» fra partiets nye prinsipprogram, noe blant annet Rødt-leder Bjørnar Moxnes også ønsket.

Dermed var det et soleklart flertall for å beholde setningen.

Et flertall på landsmøtet stemte også for å endre setningen til «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme».

Kommentar:
Det som Rødt mener med begrepet kommunisme er “det klasseløse samfunn”. Hvorfor heller ikke si at Rødt kjemper for innføringen av et klasseløst samfunn (og et demokratisk samfunn basert på sosialisme) istedenfor å opplyse om at de har samme fortolkning av begrepet kommunisme som det Karl Marx hadde for over 100 år siden. Det har skjedd veldig mye etter Marx sin døde, bla har begrepet kommunisme for veldig mange fått et ganske annet innhold enn hva Marx la i begrepet. Høyresiden og mange med den definerer begrepet kommunisme på sin negative måte. Og mange på venstresiden betrakter ikke akkurat feks Sovjet-kommunismen for å være et klasseløst samfunn. Problemet oppstår når man diskuterer et begrep som ulike grupperinger definerer på veldig forskjellige måter. Veldig mye av debatten i høstens valgkamp (feks på TV) vil dreie seg ikke om hva Rødt akter å gjøre, men hva Rødt legger i begretet kommunisme til forskjell fra andre politisk grupperinger. En veldig liten fruktbar debatt.


#7

Det er nok umulig for noe politisk parti, er jeg redd. Og det ser ikke ut til å lykkes så godt, utenfor vanlige borgelige systemer heller.

Så begynn å se da - jeg har glodd på dette i over ti år, og har ennå ikke merka at dere har kommet etter.
hett tips - ikke bruk Marx som økonomisk veileder - men det finnes marxistiske økonomer det er verdt å høre på. særlig de få, som har bakgrunn fra finans. Det er der du forstår hvordan ting virkelig henger sammen.
Og sett dere inn i hva penger er for noe, og forskjellen på husholdnings og nasjonalregnskap.

Jeg er med å danner mine økonomiske forhold hver dag. Men det meste blir bestemt gjennom regnskapsregler. Så et par revisorer kunne vært lurt å ha med på lasset. bare sånn at det ikke blir avglemt.
Jeg fant ut etter mange år som tillitvalgt i renholdbransjen, at lønnsøkning alltid betydde at vi måtte løpe fortere, så jeg kunne styre meg for hele greia.

Som selvstendig næringsdrivende, så sier jeg bare - lykke til.

Det er en måte å se det på.

Nå er det jo faktisk vi som gjør dette i dag også. Bare at vi gjør det i andres navn.

Vi lever i et samfunn der alle løper ræva av seg for å late som om de gjør noe vettu, og så vil du ha flere offer? Gi meg borgerlønn.

Jeg ser ikke dette som en klassekamp, det ville være schizofrent av meg. Jeg ser det som en kamp mellom godt og ondt. Og i min bok er det overklassen som trenger å reddes fra seg selv. Bare spør de som har klart å bryte ut.


#8

Ja, som om de borgelige er noe bedre. Hilsen en som er på arbeidsavklaring.


#9

De borgelige er ikke noe bedre. de er bare flinkere til å ivareta egoet. Den sterkestes rett, noe som blir veldig fristende å stemme på når det offentlige er så full av korrupsjon og udugelighet.
Det velges i stedet anbudsanskaffelser på tjenester som det offentlige burde klart å ivareta.
Når en sår for tett, er det noen spirer som vil kveles. Blå politikk lar de små dø.
Rød politikk kveler heller alle de store trærne så alle spirene får slippe til, selv de som ikke ønsker å gro selv.


#10

Pssst … Det heter arbeidsavvikling. :grin:


#11

– Uten ryggrad og kompass er Rødt glassmaneter!

– Og med kommunismen som ryggrad og Marx som kompass er de brennmaneter.


#12

Rødt sier i alle fall “nei” til NVEs vindkraftsvindelplaner. Det gjør at i alle fall jeg er villig til å se gjennom fingrene med en del:


#13

Ja, det er mange som stemmer på grunnlag av enkeltsaker og ser bort fra alt annet ved et gitt partis ideologi og ønskede politikk. Andre stemmer på det minste av flere onder. Tror det var noe sånt som skjedde da jeg stemte rødt sist.


#14

Absolutt alt annet ville jeg nok ikke se bort fra. Og det som er litt skummelt ved å stemme på grunnlag av enkeltsaker, er at valgløfter ofte ikke blir oppfylt og ofte aldri var ment å bli oppfylt. Men når det er sagt, har jeg fortsatt noe mer tillit til Rødt enn til mange av de andre partiene. Når det er sagt, kommer jeg mest sannsynlig likevel til å stemme det eneste partiet som har en anstendig strålevernpolitikk og som sier nei til 5G og til tvungen AMS (“smartmålere”), altså KP. Ellers ville jeg kanskje vurdert Rødt.


#15

Tror det blir Kystpartiet på meg også, dersom noen overhodet får min tillit i form av en stemmeseddel neste gang. Vanligvis stemmer jeg på “ingen”.


#16

voting


#17

Og det er faen ikke kødd engang.


#18

Når det er sagt: På lokalt (kommune- og fylkesnivå) kan det faktisk av og til ha litt å si hvilke partier som er i posisjon.


#19

Ja det håper jeg da inderlig, for min del. Ellers blir det å sette seg utafor NAV med koppen.