Originalt publisert på https://steigan.no/2020/09/tyskland-vil-ikke-ta-imot-strom-pa-kabelen-til-norge/
I februar 2020 slo Statnett alarm. I et brev til Olje- og energidepartementet skrev de at det tyske energidepartementet har publisert en plan som foreskriver at nye utenlandsforbindelser skal få null som minimum startkapasitet i ett år etter at de er blitt satt i drift. Dette skriver Teknisk ukeblad 31. august 2020. «For Nordlink kan…
Dette er da gode nyheter. Nok engang viser norske globalister seg som heimfødinger som tror på gull og glitter.
Tyskerne har endel vansker å hanskes med i kraftmarkedet.
Det ene er at hele landet (+ Luxemburg) er ett eneste stort elspotområde som betyr at prisen er lik over hele landet. Det betyr at flaskehalser i det interne nettet som det selvsagt er mange av ikke løses ved hjelp av markedet (dvs. ulik pris ved ulik tilgang på kraft i de ulike elspotområdene som gir grunn til å sette i drift de dyreste kraftverkene ved kraftmangel) men ved reservekraftverk som betales for å ha dem i beredskap. Samtidig er merkelig nok ansvaret for transmisjonsnettet delt på 4 ulike selskaper tilsvarende vårt Statnett, altså «TSOer (Transmission System Operators) uten at disse TSOenes ansvarsområder danner ulike elspotområder, altså prisområder.
Grunnen til dette virker å være politisk, nemlig at det skal være en kraftpris i hele Tyskland uansett kraftsituasjon. Samtidig som det mao. ikke er et helt fritt marked innad drives nåværende utenlandsforbindelser etter pris/marked med noen få unntak, og disse er i nord. Kraftflyten går dit hvor strømmen er dyrest og den går gjennomsnittlig i tysk favør fordi de har et stort kraftoverskudd og den tyske elspotprisen i snitt er billigere enn de fleste nabolands. Her skiller Norge seg ut med en i snitt billigere spotpris især i NO2 hvor den norske delen av Nordlink ligger.
Mesteparten av vindkrafta er i nord mens hoveddelen av den regulerbare varmekrafta (kull, gass, atom, bio) er i sør, dvs. fra Ruhr-området og sørover samtidig som overføringslinjene nord-sør ennå (dvs. fram til rundt 2030) er mangelfulle. Dette gjør at endel eldre varmekraftverk fortsatt må stå i beredskap i nord når det ikke blåser, noe som er dyrt. Nordlinks erklærte visjon om å sende norsk vannkraft når det ikke blåser endrer IKKE behovet for reservekraftverk fordi man godt vet at undersjøiske likestrømsforbindelser per nå er notorisk upålitelige og dessuten ikke leverer rotasjonstreghet i strømnettet slik som regulerbare varmekraftverk.
Slipper man til for fri import av norsk kraft risikerer man enda mindre driftstid på tyske varmekraftverk i nord som vil redusere deres inntekter. Dette vil igjen utløse krav om høyere kompensasjon for å holde dem operative/i beredskap.
Dette emnet ble automatisk lukket etter 5 dager. Nye svar er ikke lenger tillatt.