Nyheter MDTV Forum Om Doner

Seksti år siden Kongos frigjøring

Originalt publisert på https://steigan.no/2020/07/seksti-ar-siden-kongos-frigjoring/

30. juni 1960 ble den tidligere belgiske kolonien Kongo en sjølstendig stat. Teddy-John Frank skriver her om frigjøringskampen, Patrice Lumumba og imperialistmaktenes innblanding. Artikkelen ble først publisert i den svenske avisa Proletären. Av Teddy-John Frank. Det är i år 60 år sedan den politiska konflikt som så småningom kom att kallas Kongokrisen ägde rum. Det…

2 Likes

Standard prosedyre er beskrevet av John Perkins.

Frigjøring? Jeg hører stadig vekk om at Kongo er frigjort. Men stemmer det?


https://www.washingtonpost.com/politics/2019/02/21/demand-congos-cobalt-is-rise-so-is-scrutiny-mining-practices/

Virker på meg som om Kongo er alt annet enn frigjort men at kolonialisering fortsatt er en nådeløs realitet for folket.
2 Likes

Her er en viktig årsak til det moderne Kongos problemer. De hadde ingen forutsetninger for å gå fra et koloniområde til en selvstendig stat på tre måneder. På dette tidspunket hadde totalt tolv personer i landet universitetsutsannelse, ingen høyere offiserer(det var riktignok noen under utdannelse ved belgiske militærakademier) og svært svært få hadde noengang stemt ved et valg eller hadde begrep om hva det innebar.
En bedre løsning hadde vært og gitt kongoleserene gradvis kontroll i en prosess som godt kunne tatt tjue år better min mening. Det er mulig at jeg høres ut som en imperialist selv, men jeg er mest opptatt av at ting fungerer mer enn metoden. Da kunne Kongo kanskje vært den økonomiske suksessen de hadde alle forutsetninger for å bli.

Dette emnet ble automatisk lukket etter 5 dager. Nye svar er ikke lenger tillatt.