Nyheter MDTV Forum Om Doner

Putin gjenvalgt, men nå kommer de virkelige utfordringene

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/03/putin-gjenvalgt-men-na-kommer-de-virkelige-utfordringene/

Som ventet ble Vladimir Putin gjenvalgt som president i Russland. Med 56,4 millioner stemmer og 76,7% av de avgitte stemmene var det aldri noen tvil. Pavel Grudinin fra Russlands kommunistiske parti fikk 11,8% og Vladimir Zhirinovskij 5,7% kom på de neste plassene. Hovedstrømsmediene i vest har mer enn antydet at dette skyldes valgfusk og de…

2 Likes

Jeg er temmelig sikker på at karikaturen du refererer til forsøker å gjøre det samme poenget du gjør: At Putin/Russland demoniseres på en overdreven, hysterisk måte. Sjekk teksten i hjørnet: “Over the top”. Figuren på støvsugeren i hjørnet skal være Theresa May.

Her er to andre nylige tegninger av samme tegner:

(https://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2018/mar/15/steve-bells-if-no-poison-fear-here-mi6-reassures-salisbury)

(https://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2018/mar/12/steve-bells-if-mi6-cracks-corbyns-nerve-agent-code)

her er en kommentator som påpeker lånet fra nazitegningen, og funderer på om poenget er gjort bevisst tvetydig for å gjøre begge sider til lags:

1 Like

Jeg har reist litt i verden, og sett litt. Norge betraktes som et demokrati. Dermed er det alltid et parti som kommer på “vippen”

Jeg var i et afrikansk land. Der fikk presidenten over 80% av stemmene. Jeg kjente en general der. Jeg drev ikke med politikk og hadde heller ikke stemmerett i landet. Jeg utgjorde ingen trussel for ham. Derfor var vi gode venner og jeg spurte: “Hvorfor er presidenten så populær”. Han sa: “Ser du ikke Petter, at dette er bare fusk og fanteri?”

Han lærte meg, at når en president får over 70% av stemmene, er det fusk og fanteri. Vi så det til og med på TV, hvordan russiske valgkontrollører stappet urnen full av stemmer for Putin når ingen var til stede, filmet av et skjult kamera. Russland er et diktatur.

I Afrika er det mange land som ikke er modne for demokrati. Det er en del kriterier som skal til for at et demokrati skal fungere. En av dem et utdannelse. Ellers blir det til at de mange uvitende velger de få udugelige.

I Afrika, synes jeg Kagame har gjort en meget bra jobb i Rwanda. Det er ikke et 100% demokrati, men ting fungerer der. Jeg har vært der en del ganger. Det første jeg blir fratatt på flyplassen er alle plastposer. Når du går rundt på gatene i Kigali, ser du at det er rent og pent. Det er ingen søppel i gatene. Det er ikke så mange afrikanske land du kan de samme om…MEN, i Rwanda går det seg til.

Jeg kan ikke si det samme om Russland. Jeg kan ikke forstå, Steigan, hvordan du trekker mega kapitalisten Putin til ditt bryst. Han er en kjeltring, mye større kjeltring enn Trump!

Usa har en kritisk presse og på universitetene er det en venstreside som er meget kritisk til USA sin regjering. Det har det alltid vært. Det finnes ikke noe av det samme i Russland. Vi hadde Pravda, i datidens Sovjetunion. Pravda betyr Sannhet. Så kan du tenke resten selv.

Alt Trump gjør, blir undersøkt med lys og lykte. Putin går fri. Det er en ubalanse her. Putin var borte i et par måneder. Ingen vet hva han gjorde da.

Putin er steinrik, mye rikere enn Trump. Visste du det Steigan?

1 Like

Steigan skriver om Putin-hatet som blokkerer for en nødvendig og fornuftig analyse av hva som skjer i Russland. Kunne Steigan være like ydmyk og slutte med å karakterisere myndighetene i Ukraina som Nazister, og heller begynne å forstå det ukrainske folk, kulturen i landet og dets styresett. Da ville Steigan.no kunne fremstå med litt mer troverdighet. Slik Steigan nå hetser Ukraina, blir denne blogg-siden bare latterlig dum. Men - jeg er enig med Steigan at man skal ta Russland på alvor, prøve å forstå hvorfor de hærtok Krim, hvorfor de fører en krig mot Ukraina i Donbas, osv. Her er det nok mye uforstand på begge sider. Så mitt budskap til Steigan: prøv med litt journalistisk analyse og ikke fortsett med din ensidige og fordummende agitasjon mot Ukraina.

2 Likes

Bra funnet.

Jeg er temmelig sikker på at slikt blir fremmet i the Guardian for å demonisere Putin, først og fremst. En spiller også på dobbelheten, ironisk overdrivelse, samt tilsløring av budskapet eller en slag plausible deniabilty. Ganske fiffig.

Litt mer grafisk anti-Putin-propaganda:

Ukraina?

Aner ikke helt hva du sier har med denne artikkelen å gjøre. Pål Steigan nevner ikke Ukraina med et ord. Det er vel bedre at du kommenterer til relevant artikkel der du ser “hets av Ukraina”. Ellers framstår det du sier som noe usaklig eller ad hominem, etter min mening.

Men for å ta Ukraina, så har jeg noen spørsmål til deg:

 • Mener du en ikke skulle snakke om Høyre-sektoren?
 • Skal en ikke snakke om ultranasjonalistenes/nazistenes rolle i vestligstøttede kuppet?
 • Skal en ikke snakke om at kuppet var ulovlig og voldelig (med skarpskyttere og trente militante i gatene), anti-demokratisk, og en avsatte en valgt regjering?
 • Skal en ikke snakke om at nazister fikk viktige roller i kupp-regjeringen, for eksempel i militære og etteretning?
 • Skal en ikke snakke om omstruktureringen, og innlemmelsen av ultranasjonalster i nasjonal-garden? (Sånn fikk landet et villig militære som lett ville bombe sine landsmenn i øst-ukraina. Før dette ble militære overmannet og avvæpnet av ‘bestemødre og folk flest’ på veg mot Slaviansk.)
 • Skal en ikke snakke om massakrene disse ekstremistiske nasjonalistene driver med, som i Odessa?
 • Skal en ikke snakke om paramilitære ultranasjonalistene i f eks Azov-battaljonen?
 • Skal en ikke snakke om et anti-demokratisk frykt-regime, der øst-ukrainere, Russlands-venner og kommunister ikke skal åpne munnen?
 • Skal en ikke ta med befolkningen i øst- og sør-Ukraina (eller Krim) når en “skal forstå det ‘ukrainske folk’”?
 • Hvorfor tror du USA og EU støttet kuppet 2014?
 • Hvorfor tror du Russland omtalte dette kuppet som at “Vesten krysset en rød linje”?

Disse spørsmålene er jo klart relevante for borgerkrigen i Ukraina og gjenforeningen av Krim med Russland. Russland hadde forresten allerede Krim både militært og demokrafisk, de trengte jo ikke å hærta. Folket stemte også for gjenforeningen både i direkte valg og i Krim’s folkeforsamling. Uten kuppet i forkant ville jo ingenting av dette hendt.

Jeg mener disse spørsmålene er viktige for å forstå Ukraina etter 2014. Jeg mener ikke jeg er ensidig her, eller for sympatisk for Russland. Mener du jeg også “hetser Ukraina” med mine spørsmål og synspunkter, slik du anklager Steigan og denne nettavisen for?

2 Likes

Men Putin er jo veldig populær da, i slik grad at seier var helt åpenbar.

Gallup gir f eks en støtte på 81% i 2016.

Er det da så rart om mannen får 76,7 prosent av stemmene i 2018? Jeg synes ikke det. Jeg tror ikke Putin ville kødde med juks og slik risikere å ødelegge for seg selv, når han allerede er klar vinner.

Jeg tror russiske folk rett og slett er veldig glad i Putin. Min forrige nabo var russisk og snakket meget varmt om Putin, i en grad jeg selv aldri har følt for noen politiker.

Jeg lurer på om dette er vanskelig for nordmenn å forestille seg, fordi vi har ikke politiske ledere vi oppfatter som ekte, eller gode, eller at de tar tak for landet og folk flest. Vi har ledere som jobber for ‘å etablere politisk kapital i Washington’, eller markedstilpasse Norge etter EU’s retningslinjer. Putin har gjort en jobb for Russland etter katastrofen Jeltsin. Dette setter russere pris på.

Du har likevel rett i at Russland fortsatt er et land ødelagt av kapitalismens prinsipper.

Har du forresten en god kilde som kan vise hvor steinrik Putin er?

1 Like

Når noen får 76% av stemmene, er det noe som ikke er riktig. SÅ særegent er Russland tross alt ikke. En ting er at veldig mange ikke stemte, fordi Putin ikke tillater reell konkurranse. En annen faktor er at det etablerte har steinkontroll på TV, som er der det store flertallet -folk flest- får «informasjonen» fra. Andre faktorer er selvfølgelig manglende demokratiske og parlamentariske tradisjoner, oligakiet og korrupsjonen.

Det finnes korrupsjon, oligarker og hjernevask via TV også i vestlige land. Og man kan spørre seg hvor godt de politiske institusjonene virker, særlig når avstanden fra elite til folk flest blir stadig større. Så hva er forskjellen? En forskjell må det jo være, i og med at nær sagt alle, ser det ut til, også Putin selv! - er enige om at hele korthuset vil ramle sammen dersom andre enn Putin kommer til makten!

I USA har fremdeles ikke korthuset ramlet etter at Trump ble president. Jeg tror heller ikke at folk flest hadde fått det verre i Norge hvis Moxnes ble statsminister. Snarere bedre, spør du meg. Jeg er mildt sagt ingen fan av Erna, men ting har jo liksom ikke gått helt til helvetet heller.

Så kan man godt si at det er andre strukturer som egentlig rår hos oss, at «demokratiet» delvis er et ferniss. Det er jeg med på, og det skrives mye bra på denne nettavisen om disse temaene. Men vi har også en kultur på den etterhvert belastede termen «menneskerettigheter», som ikke Russland har. Det handler altså om frihet, rett til å mene, rett til å ytre og være den man er. Frank Zappa var mulig i USA på sekstitallet, Pussy Riot ikke mulig i Russland i dag.

USAs grunnlov var slett ikke verst den. Mye har korrumpert etter det, det er åpenbart. I dag er det ikke sikkert at USA er så mye «bedre» enn Russland. Takket være USAs rovdyrpolitikk har ordet «menneskerettigheter» nærmest blitt synonymt med hykleri, og Putin bruker det for det det er verdt.

Jeg har ikke noe særlig tro på USA, det har jeg aldri hatt. Det betyr ikke at Putins ideer er noe bedre. Russland er også en imperialistisk makt. Jeg må vel snart slutte å forundre meg over at Steigan er så utrolig ukritisk. Han skryter av kildene sine, bruker ordet «primærkilder», men det er sørgelig ofte Russland-kontrollerte «Russia Today» og lignende.

Denne kritikken er litt underlig. Jeg har da aldri skrevet noe annet enn at Russland av i dag er en kapitalistisk og imperialistisk stat og at Putin er en kapitalistisk politiker. Når jeg viser til RT.com er det ikke som dokumentasjon av forhold i Russland, men som referanse til hva Russland sier og mener i internasjonal politikk. På samme måte refererer jeg kilder i USA om hva USA offisielt sier og mener. Det har da ingenting med å være ukritisk å gjøre.

Det trengs kritikk av Russland og det trengs kritisk analyse av russisk samfunn og politikk, men den må være saklig og faktabasert. Det vi ser i dag er en hysterisk hetskampanje mot Russland som bare har til hensikt å fremme krig og våpenindustriens interesser. Slik situasjonen i verden er, prioriterer vi være små ressurser på kampen mot krigen, og siden vi befinner oss i Norge og NATO er kritikken av egen imperialisme viktigere for oss en kritikken av Russland.
Jeg pleier å si det sånn: Jeg har bare to mål: å hindre krigen og å avskaffe kapitalismen. Etter det skal jeg ta det ganske rolig.
Bak den litt flåsete programerklæringa ligger det en farlig realitet. Vi har i noen år balansert på kanten av en verdenskrig, og de som skaper denne situasjonen er vår, og særlig USAsaggressive imperialisme. Bryter en slik krig ut, vil de fleste andre spørsmål være nokså betydningsløse.

2 Likes

Vel, jeg har ikke stt samme kritikk fra deg som Putin, som om Trump

Steigan:"Det trengs kritikk av Russland og det trengs kritisk analyse av russisk samfunn og politikk, men den må være saklig og faktabasert. Det vi ser i dag er en hysterisk hetskampanje mot Russland som bare har til hensikt å fremme krig og våpenindustriens interesser. Slik situasjonen i verden er, prioriterer vi være små ressurser på kampen mot krigen, og siden vi befinner oss i Norge og NATO er kritikken av egen imperialisme viktigere for oss en kritikken av Russland.

Du sier at USA/NATO ønsker å gå til krig mot Russland. Det er hodeløst dumt. Alle vet jo at vi har en atombalanse. Tror du at politikere i USA vil la seg utslette med å angripe Russland?

Steigan:“Jeg pleier å si det sånn: Jeg har bare to mål: å hindre krigen og å avskaffe kapitalismen. Etter det skal jeg ta det ganske rolig.”

Her er det noe du ikke har skjønt. Adam Smith, kapitalismes far, prøvde å beskrive hvordan handel mellom folk fungerer. Marx prøvde å beskrive hvordan han ØNSKET at det skulle fungere. Det er en fundametal forskjell der. Ser du den…

Så kan vi si at et kapitalistisk samfunn fungerer ikke uten reguleringer. Da må det styres med lover og regler, dvs politikk. Der kommer vi til kjernen. Kapitalismen går ut på at det frie initiativ og kreativitet må reguleres, slik at ikke noen får overmakt. Ideelt sett går det ut på uendelig mange frie aktører. Så ser vi at det har en tendens til å ende opp i monopoler. Derfor må det reguleres. Kommunismen går ut på å fortelle folk at de skal være kreative, uten å tjene noe på det. Det er som å si at stuten skal begynne å melke, i stedt for kua!

Det går jo ikke. Denne enkle logikk bør være opplagt for alle og enhver.

Så har vi en ting til, Steigan. Du mangler noe i verktøykassen din. Det ser ut til at du har bare skrujern. Når vi trenger en fastnøkkel, er du helt hjelpeløs!

Konflikten i Midt-Østen er en åndelig konflikt, og kan ikke løses med marxististe verktøy.

Dette ser vi enkelt. Marxsistene har bommet , gang på gang. Israel skulle ikke ha eksistert. Det er jo umulig. Når vi har over 200 millioner arabere mot 5 millioner jøder, er det en umulighet. USA var ikke med Israel før på 70-tallet. De klarte seg selv!. Dette er en umulighet, sett fra marxistenes synspunkt, og for alle andre. En russisk general påpekte at det er ikke mulig at en nasjon på 5 mill. innbyggere kan motstå 200 mill. arabere. Vel, du trenger ikke være general for å forstå det! Likevel lever jødene, og det kommer de til å gjøre. Hvorfor det? De som tror på Gud, vet det. Det står i Bibelen. De som ikke tror på Gud, forstår ingenting…De skylder bare på USA.

Det minner meg på en historie Gabriel Scott fortalte, om Pider Ro. Han hadde vært på sjøen i alle år og skrøt av sine historier. Han fortalte at båten sank, midt på havet, og han klarte å klamre seg til er jernbjelke og komme seg i land. Så var det noe som sa: “Næmmen Pider, en jernrbjelke flyter jo ikke!” Pider sa:“Jammen, hva skulle jeg ellers ha gjort!?”

Likevel forstår de ingenting, og fortsetter å kjempe. De er dømt til å tape. Hvor lenge skal det gå før de forstår dette? Jo lenger dere fortsetter å kjempe, jo mere lidelser påfører dere folk. Er det det dere vil?

Jeg syns du er ukritisk når det gjelder Ukraina. Her kjøper du Russlands fortelling om at regimet i Kiev er blankt fascistisk. Alle dine poster viser at du har tatt stilling i denne konflikten.

Det er mye som ikke er bra i Ukraina - bevares. Også høyreekstremisme. Det finnes i stadig større grad overalt i Europa, så hvorfor ikke Ukraina? Som jo er et fattig og korrupt land med en befolkning som har vært misfornøyd i tiår.

Men vi som kjenner landet litt, og som snakker med folk der, og som ikke bare innhenter info fra RT, vi vet at det ikke er så enkelt, og at Maidan 2014 var en genuin bevegelse som hadde støtte i alle lag av befolkningen. Med det mener jeg at den hadde støtte fra studenter, ultranasjonalister, akademikere, alkiser, sosialdemokrater, fascister, professorer og trikkeførere.

Når det er sagt; Det er ingen tvil om at Ukraina er et splittet land. Russisk-kulturelle professorer og trikkeførere, ultranasjonalister, fascister, og pluss gjerne på med sovjetnostalgiske kommunister; de var kritiske til Maidan. Det er helt riktig. Så motstanden var i og for seg helt legitim, altså ekte. Krim er et kapittel for seg, det har jo egentlig alltid vært russisk. Donbass er litt mer komplisert, men nok om det.

Jeg mener faktisk at Kiev burde besinne seg, innse at noe er tapt. Jeg liker heller ikke krig, tro meg. Noen vil tape på en deling, den ukrainske nasjonale stoltheten vil nok lide et nederlag da, og det kan være en kime til ytterligere konflikt i fremtiden. Men slik situasjonen er nå ser jeg ikke andre fornuftige løsninger. For å mene dette får jeg tyn fra mine ukrainske venner. Men hva er alternativet? Jo, sannsynligvis en «evig» konflikt, som bare mater en usunn nasjonalisme på begge sider.

Som jeg har skrevet flere ganger før: Det jeg reagerer på er at du overhodet ikke ser ut til å akseptere at Ukraina-konflikten har interessante gråsoner, altså at det ikke BARE er svarte og hvite brikker i et geopolitisk sjakkspill. Du må ha meg unnskyldt, men jeg syns du kjøper det russiske narrativet for lett. Selv om Putin muligens ljuger mindre USA og Nato, og USA med sine lakeier er det vi først og fremst burde være mest kritiske til - så blir det litt for elitistisk i mitt hode å se alt som som en geopoliltisk slagmark der det liksom nesten bare er djupstatene, de skjulte kreftene, som rår. Jeg sier ikke at man ikke skal ha fokus på det. Poenget er at man ikke skal undervurdere den vanlige herr og fru Shevenko i Ukraina. Det er mulig de ikke har innsikt i politiske finurligheter, og det er mulig de ser på Stepan Bandera som en nasjonalistisk helt, og ikke forstår alvoret i at han på et tidspunkt samarbeidet med Wehrmacht.

Men sånn er folk.

I prinsippet overalt.