Nyheter MDTV Forum Om Doner

– Oljefondet investerte 6,9 milliarder i selskap som lager bomber brukt i Jemen


#1

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/08/oljefondet-investerte-69-milliarder-i-selskap-som-lager-bomber-brukt-i-jemen/

Våpengiganten Raytheon selger bomber som Saudi-Arabia bruker i den blodige Jemen-krigen. Aksjekursen har skutt i været. Det tjener Norge penger på. Dette skriver avisa VG, som fortsetter: «Før soloppgang den 10. september 2016, bombet den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen et vannpumpeanlegg nær en landsby nord for hovedstaden Sanaa. 31 sivile ble drept, inkludert tre barn.…


#2

VG greier faktisk å få med seg litt av og til, som f.eks. reportasjen fra Aleppo etter frigjøringen i fjor.

Vi kan sette det ytterligere litt på spissen, med eksempelet fra 2016 som drepte 31 sivile.

Ifølge Wikipedia koster en GBU-12 Paveway 21.896 dollar. Norge eier 0.96 prosent av Raytheon.

0.96 prosent av $21.896 er $210.2. Hvis vi gjetter 5% avkastning på omsetningen, er det $10.51 (88) kroner profitt

Så med dagens kronekurs ville Norge tjene 88 kroner på denne hendelsen som drepte 31 sivile, eller 2.83 kroner per drepte.

(Dette er litt unøyaktig. Norge eide ikke 0.96 av Raytheon så tidlig som i 2016; jeg vet ikke nøyaktig hva avkastningen til Raytheon er, osv)


#3

Hvor mye “spikeren” koster er ikke relevant i denne sammenheng, men hvem som har levert “spikeren” og systemet i rundt. Kall det gjerne en avansert spikerpistol der man kan bruke spiker i flere varianter, og hvor mange som er brukt i bombetoktene kommer neppe på trykk. Det er i hvert fall solgt 2 millioner stk av denne “spikerfamilien”. Et Paway-kit for å kunne avfyre bl.a. bombe type GB-12 koster 110 mill dollar ut til allierte. Fra defenseindustrydaily.com
“Paveway kits for international allies The Philippines and a few other countries are set to receive Paveway bombs as part of a US foreign military sale package. The package costs $110 million and includes activities such as studies, production, certification, integration, and sustainment. The Paveway family of laser-guided bombs are capable of converting “dumb” bombs into precision-guided munitions. The variants include Paveway II and Paveway III that are laser-guidance kits; and the Enhanced Paveway II, Enhanced Paveway III and Paveway IV use both laser and GPS guidance. Work will be performed at Raytheon’s facility in Tucson, Arizona and is expected to be completed by February 2029.”

Link her så ser du at dette er svindyrt: https://www.defenseindustrydaily.com/usaf-issues-fy-2011-2016-order-for-gbu-12-paveway-ii-bombs-07017/


#4

De hadde en slags diskusjon om oljefondets rolle her i dassnyt atten.Tilstede var Hellestveit NUPI, som ikke har lov til å ha politiske meninger på tvers av myndighetene. En kvinne ved navn, Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender og Christian Thybring Gjedde fra regjeringen.
Hellestveit og Gjedde var i hovedsak imot å trekke fondet ut. Det som var så eitranes var Gjeddes ensporethet i forhold til USA og IS. Det nytter jo ikke å diskutere noen verdens ting så lenge regjeringen ennå tror at USA har baser der nede for å kjempe mot IS. Basta!! Halooooo Gjedde!!!

Han kaller Riises utsagn “fikantet” og sier til Riise: "-Dette blir for enkelt fordi det er storpolitikk her også. Jeg skjønner hvis du ikke liker at busser blir bombet med små barn i. Det er ikke det som vi diskuterer her, men konsekvensene at det dere sier den er så firkantet fordi at hvis du ser på utviklingen i Midt-Østen – Hvem skal bekjempe terrorisme hvis ikke USA spiller en rolle(noe uklart hva han sier) og gjør det? Hvis ikke USA har allierte i Midtøsten så er det ingen å være sammen med holdt jeg på å si. Derfor kan man ikke være så kategorisk. For kaster man ut Raytheon så ville Saudi Arabia snu seg mot andre våpenprodusenter som gjør vestens nærvær i Midt-Østen mye vanskeligere. Det er en avveining vi må ta osv… "
Her var det mye å ta tak i: Flere rare, så og si selvmotsigende argumenter og det virker som om han er lite opplyst. Skulle Russland og Kina være interessert i å selge våpen her? Hvorfor må vi på død å liv ha noen å være sammen med når denne lekekameraten er kriminell og utfører stygge saker? Regjeringen er bundet på hender og føtter og kan ikke gjøre noen verdens ting som USA ikke liker. Vi ser det samme mønsteret i andre saker.

Regjering og Storting er i utakt med folket vedørerende utenrikspolitiske saker hele tilden. De må byttes ut, ikke folket.


#5

Oljefondet har økt posisjonen Raytheon ytterligere i 2018, og står pr i dag notert med 2,980,246 askjer som gir en eierandel på 1,04% (4-traders).

De 10 største aksjonærene i Raytheon er:
The Vanguard Group, Inc. 22,416,081 - 7.86%
BlackRock Fund Advisors 15,644,827 - 5.48%
StateStreet gl. Adv Funds Management, Inc. 11,798,355 - 4.14%
Fidelity Management & Research Co. 7,843,958 - 2.75%
AQR Capital Management LLC 5,544,226 - 1.94%
Geode Capital Management LLC 3,675,442 - 1.29%
Macquarie Investment Management Business Trust - 3,444,911 - 1.21%
Northern Trust Investments, Inc. 3,298,913 - 1.16%
AllianceBernstein LP 3,040,578 - 1.07%
Norges Bank Investment Management 2,980,246 - 1.04%

Søta bror har dessverre kjøpt samme type moralsk kompass som oss og plassert AP fondene i Raytheon. Beholdningene har økt noe mellom første og andre kvartal i 2018, men fondene blir junior i forhold til oljefondet her hjemme. (OBS. Ikke alle aksjonærer er rapporteringspliktig på endringer)
Andra AP fonden aksjer 50,200 +3,300 +7.04%
Tredje AP fonden aksjer 47,113 +14,938 +46.43%
Fjarde AP Fonden aksjer 82,004
Nykommer: Skandinaviska Enskilda Banken AB publ 16,385 +16,385 +100%
I tillegg kommer AP fondene m.fl. inn “bakdøra” som aksjonærer i andre foretak som eier Raytheon, bl.a. JP Morgan osv. Da er det kjekt med planøkonomi, les under:

STOCKHOLM, Aug. 10, 2018 /PRNewswire/4-Traders: “The government of Sweden signed an agreement to purchase Raytheon’s Patriot air and missile defense system from the U.S. Army. The agreement, formally referred to as a Letter of Offer and Acceptance, paves the way for Sweden’s Patriot force to rapidly reach Initial Operational Capability.”

Vi har blitt godt kjent med den politiske korrupte korridoren hvor man på rød løper går trinnene opp til en toppstilling. Tidligere stasminister Fogh Rasmussens veg til Goldman Sachs (som rådgiver) gikk via NATO. Dette endte med at investeringspartner Lockheed Martin fikk en ordre på 27 F-35 - bestilt av den danske regjering. At sosialdemokraten* og finansminister Bjarne Corydon fikk solgt en stor del av Danske Dong Energy til Goldman Sachs - med vetorett, er fortsatt en gåte for det danske folk. Etter dette fikk han øknavnet Don Corydone, og tiltrådte en toppjobb i McKinsey. I dag er han administrerende direktør og sjefsredaktør i Dagbladet Børsen, eid av Bonnier;JP&Politikens Hus. Jens Stoltenberg og våre bestillinger av angrepsjageren F-35 trenger ingen nærmere presentasjon.
*(Politisk ligger Socialdemokratiet nært det norske Arbeiderpartiet; Wikipedia)

Våpenindustrien har utalllige private fond på aksjonærlista. Man stapper fond i fond for tåkelegginga si skyld, eller rettere sagt med DNBs egne ord: Vi ivaretar sekretessen til våre kunder/klienter, ref blemma rundt postkasseselskaper fra Luxenburg til skatteparadiset Seychellene. I denne sammenheng foretrekkes benevnelsen klient, da dette kan samstilles med synonymet “pasient” - og som lider av diagnosen “greed”. Her har de i tillegg enda et moment å spille på - Og det er klienter som ikke ønsker å vite hvor pengene kommer fra, ref Støres uttalelse til DN: "- Som jeg har sagt tidligere har jeg ikke oversikt over hvilke selskaper fondet har gått inn og ut av. Det har vært meningen med å ha penger i aksjefond. Jeg har ikke kjennskap til det selskapet du her viser til,” sa Jonas Gahr Støre til DN da de kunne fortelle at ett av selskapene fondet Ap-lederens fond har investert i de siste fem åra var Northrop Grumman, som står sentralt i den amerikanske atomvåpenindustrien. Med en slik strutsementalitet bør man holde seg for god til å tro at man er skikket til å ha et samfunnsansvar, langt mindre et statsministeransvar.


#6

I usually kill for money, but as you are my friend I will kill you for nothing.

To kroner og treogåtti øre her og to kroner og treogåtti øre der, det blir fort penger av sånt, bare en får litt volum på sjappa.

Det i grunnen ikke lett å si hvorvidt det er aller mest umoralsk å tjene seg søkkrik på å selge andre folks liv sånn, eller om det kanskje er enda verre å selge folk for billig? Livet er fullt av vanskelige spørsmål.


#7

Samfunnsansvar kan vi glemme. Statsministeransvar burde kanskje vært en underkategori av samme, men det kan virke som at han er kvalifisert der, hvis det stemmer at norske statsministre ikke har samfunnet som oppdragsgiver, men rapporterer oppover eller til et helt annet sted, og der det i hvert fall ikke er “samfunnet” som sitter. Da er selvfølgelig uhyre selektivt syn og høyt utviklet evne til å juge så du tror det sjæl ting som bør med i en søknad.


#8

Hadde noen mistanker omkring dette, men turte liksom ikke å sette det på trykk. Å sette med rette ærbødige (error) politikere i forlegenhet kan være et virkemiddel for å få politikern til å virke, sjøl om det synes langt fram til en slik formidabel premiere. Unntaket er Moxnes som har forstått rollen sin, og ser ut til å mene det han sier (!)


#9

Når det gjelder forskjellen på dyre og billige horer, er det sjelden tvil. Å gjøre seg til kjeltring for småpenger, ville mora mi ha kalt det.


#10

Neida, og noen liker dattera, mens andre liker den andre dattera.

Men mora di var tydeligvis ikke dum hun heller.

Hadde det ikke vært for grunnleggende grådighet og patologisk profittbegjær, kunne større avkastning pr. lik teoretisk evt. gjort det mulig å gå noe ned i volum og fremdeles tjent det samme, men vi vet jo hvordan det der pleier å funke; døgnkontinuerlig drift i fabrikken fortsatt, bare nå til eiernes tredobbelte fortjeneste og en ny omdreining på vekstspiralen. Aldri en eneste gang i historien har ny teknologi eller kunnskap som kan øke produksjonseffektivitet og senke kostnader kommet arbeiderklassen til gode i form av høyere lønn for samme innsats, eller samme lønn og mer fritid. Aldri. Det er også et sånt mytologisk forankret argument mange teknologioptimister holder seg med. Og sånn er det også for de bombede klasser; vi gjør oss helst ikke til kjeltringer for småpenger, men dere bør nok regne med at vi holder volumet oppe uansett hvilken fantasikalkyle vi skulle klare å presse dere opp i pr. stk.