Nyheter MDTV Forum Om Doner

Macron satte inn hæren for "å holde orden i gatene"

Originalt publisert på https://steigan.no/2019/03/macron-satte-inn-haeren-for-a-holde-orden-i-gatene/

I forbindelse med #Acte XVIII av de gule vestene lørdag 16. mars 2019 satte den franske staten etter odre fra Emmanuel Macron inn spesialstyrker av hæren for «å holde orden i gatene». Det var den styrken som kalles Les Sentinelles, og som er en antiterrorstyrke innenfor hæren, som stilte med skarpe våpen og militære kjøretøyer.…

4 Likes

Det betyr at Paris i tiden fremover vil få karakter av å være satt under militær unntakstilstand hver eneste lørdag (altså hver helg når week-end turistene kommer til Paris for å nyte våren). Militære styrker gir inntrykk av at opprøret har blitt mer alvorlig. Hvilken effekt dette vil få i media både nasjonalt og internasjonalt kan kanskje være det viktigste for opprøret til De gule vestene, Paris er utstillingsvinduet for vår tids franske og europeiske revolusjon.

Øverste sjef for politiet i Paris fikk nylig sparken fordi han ikke ønsket å eskalere konflikten. Nå får vi se hvilken effekt en slik eskalering vil få. Kanskje kan det tvinge fram nyvalg Frankrike?

Det er viktig at man forstår hvor problematisk den såkalte demokratiske valgordning i Frankrike egentlig er. Landet har en valgordning med enmannskretser. Norge hadde omtrent samme valgordning fra 1905 til rundt 1918 da valgordningen ble forkastet av Stortinget til fordel for en representativ valgordning.

Macron vant valget i Frankrike i 2017 med omtrent 30% av stemmene (24% av stemmene i første runde ved presidentvalget og ca 30% av stemmene ved valget på ny nasjonalforsamling). Partiet til Macron fikk 53% av plassene i nasjonalforsamlingen til tross for at partiet kun fikk 28% av stemmene ved dette valget. Med omtrent 30% av velgerne i ryggen kan Macron styre Frankrike eneveldig uten å måtte ta det ringeste hensyn til det store flertallet av velgere (hvor altså 70% av velgerne stemte mot Macron). Man kan si at i dagens Frankrike har man en form for liberalt diktatur.

5 Likes