Nyheter MDTV Forum Om Doner

Løft blikket over Giske-tåka. Les Ap-programmet!

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/01/loft-blikket-over-giske-taka-les-ap-programmet/

Av Halvor Fjermeros. Det skjedde med et smell: Arbeiderpartiet dumpet ned på bakken og våknet fortumlet til en ny virkelighet, den som Martin Kolberg døpte krise, til store protester fra alle andre Ap-topper som uttalte seg. Så kom Giske-saken. Men Aps krise kan ikke gjemmes bort i Giske-tåka. (Denne artikkelen sto i bearbeidet versjon som…

2 Likes

Interessent… Funderer på ‘Follow the money.’ tingen. Hva vinner politikerne på selve, personlig om de er lojale mot kapittel kontra mot folket. Og hva mister politiker om de er lojale mot ‘folket’ konta kapitalen.

Et viktig stikkord her er EØS. Men man kan også nevne slikt som WTO, TISA, TTIP og også NATO. Nå er det også en ny frihandelsavtale mellom Kina og Norge på trappene.

Det ser ut som eksport bransjen har størst politisk innflytelse i Norge. Det kan ha sin bakgrunn i Norges store olje/gass eksport som i sin tid lå på 500 mrd kroner i året eller høyere. Norge var faktisk det landet i verden som dengang hadde størst eksportoverskudd pr innbygger, altså verdensrekord. Under nyliberalismen er det mulig å kunne ha slike store handelsubalanser, men hvordan vil dette bli framover kan man lure på (Trump er feks ikke særlig glad i handelsubalanser som rammer USA mens Keynes derimot ville bøtelegge alle land som hadde store handelsoverskudd).

Kina og India med sine store folketall må være et forlokkende eksportmarked for norske eksportører og for norsk industri som ønsker å etablere seg i disse land. Her finnes det enormt store muligheter og gigantiske fortjenestemuligheter for visse selskaper og privatpersoner. Og de ofrer gladelig norsk velstand og levestandard for å få tilgang til disse store nye markeder i utlandet.

Norsk strømeksport er feks en potensiell kilde til store profitter (både ved å selge billig norsk strøm dyrt i utlandet og også ved å presse opp norske strømpriser innenlands). Om dette fører til at feks norske smelteverk går på dunken og må legges ned, bryr man seg mindre om. Hydro og de andre selskapene kan jo bare etablere seg i andre land isteden (som feks i Qatar og på Island som har billig strøm). Og andre bedrifter som sliter kan jo flytte til Kina og India mm istedenfor å være lokalisert i Norge.

2 Likes

Bill Blain gir en ganske god beskrivelse av tankegangen, og konsekvensene- belyst gjennom Carillion-konkursen. https://www.zerohedge.com/news/2018-01-16/carillion-collpases-who-blame

“And, government knew all about what was happening. They were collectively complicit – but were happy because Carillion apparently delivered Rolls Royces at Mini prices. Government ministers could happily preside over the ribbon-opening of a new hospital pontificating platitudes about value-for-money, budget responsibility, and value for tax-payers. Utter bllx.”