Nyheter MDTV Forum Om Doner

Historisk gjennombrudd for avtale om Kaspihavet

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/08/historisk-gjennombrudd-for-avtale-om-kaspihavet/

Av Pål Steigan. Enda et viktig møte som du ikke vil få høre om i de fleste norske medier: Presidentene i Russland, Kasakhstan, Iran, Aserbajdsjan og Turkmenistan undertegnet 12. august 2018 en avtale om Kaspihavet. Forhandlingene har foregått av og på siden 1996, men nå er det altså endelig blitt en avtale. Under havbunnen…

3 Likes

Dette betyr vel at det blir enda viktigere for et energifattig EU og Tyskland å få et godt forhold til Russland pga av alle rørledningene som går via Russland fra Sentral-Asia samt investeringsmulighetene i olje/gass-utvinning i Sentral-Asia som dette kan medføre for EU-landene. Isteden kan EU heller risikere å havne opp med blokade av både Iran og Russland for å blidgjøre USA på kort sikt.

2 Likes

Det er også verdt å legge merke til at en viktig del av avtalen forbyr stasjonering av krigsskip(!) fra land som ikke grenser til sjøen.

For et par år siden var det en god del snakk om å bygge et par amerikanske/NATO marinebaser ved Det kaspiske hav (Kampen mot terrorisme skjønner du. Ingen sammenheng med olje, Russland eller Iran). Disse planene må vel nå legges på vent, det blir ingen US Caspian Command i nær fremtid.

3 Likes

Det skjer ikke noe fornuftig på den fronten heller i Tyskland før Merkel går av. Vi har sette hennes energiwelde-politikk så alt for lenge.

1 Like

Nå skal Putin til Tyskland i møte med Märkel til helga. Blir interessant å se om hun som vanlig stiller med ferdigskrevet manus fra Washington

3 Likes

Synes bror Nathanael gir en god kommentar her - (med god hjelp fra den andre siden):

1 Like