Nyheter MDTV Forum Om Doner

H.C. Andersen tok feil om "keiseren", og det har jeg gjort også

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/05/h-c-andersen-tok-feil-om-keiseren-og-det-har-jeg-gjort-ogsa/

Av Trond Andresen. Den danske eventyrforfatteren er og vil forbli en ruvende kulturhistorisk skikkelse. Hvor mange forfattere har gitt opphav til så mange evig varende munnhell og treffende karakteristikker som ham? Mine favoritt-uttrykk er «prinsessen på erten» og «keiserens nye klær». Gjennom et forholdsvis langt liv (jeg er født i 1947) har jeg flittig tydd…

2 Likes

De gir seg blanke F i om noen vet sannheten så lenge flesteparten av velgerne blir lurt i godhetstyrrannifella. Et eksempel her: “Nederlandske etterforskere som skulle finne ut hva slags våpen som ble brykt i nedskytningen over Ukraina klarte ikke bare det, funn i vrakrestene de analyserte avslørte til og med hvilken rute raketten hadde blitt fraktet før den ble avfyrt, og det flere år senere.”
Hvem skal tro på noe slikt?

Det du beskriver her er stamme-dynamikk, familie-forsvar og lignende uttrykk i den gata. Men H.C. Andersen har jo rett allikevel, ikke sant?

Det er jo en evolvert overlevelsesstrategi. Det vil være en kamp mot vinden å prøve å utslette den. De av oss som prøver, tenderer til å ønske seg fullstendig åpenhet, det vil si full overvåkning og et svært smalt spekter av effektive sanksjoner.

Et (relativt) åpent og transparent samfunn som det norske, verdens rikeste og flotteste land, kan heller ikke garantere uhumskheter av denne type, og disse dyriske impulshandlingene har en tendens til gi næring til seg selv, hvis det da ikke er gammastråler fra helvetet - men det tror jeg ikke på.

Din beskrivelse av kultureliten er kostelig. Kunst; verdens vakreste pyramidespill. Og postmodernistene; verdens mest upålitelige postbud.

Så heia H.C. Andersen!!

1 Like

Helt siden jeg gikk på gymnaset har jeg sverget til mottoet om å si fra høyt og tydelig når jeg synes jeg ser pretensiøse oppblåste mennesker som later som de har noe stort å fare med.

Er selv en av dem! Som jeg skriver:

Men jeg kan ikke gi meg. Bongard har trukket inn årene, og hele sivilisasjonens framtid ligger nå på mine skuldre alene.

I motsetning til kulturelitene driver jeg imidlertid et solospill, mens de er opptatt av sine samspill. Men så velger de da også å overse spillplassen min fullstendig, jeg er jo en avdanket industriarbeider fra Toten må vite:grin:

Lykke til, men jeg tror ikke lenger på facebook som formidler av noe mer enn enkle følelser og små show-offs. Et bilde av en halvliter fra sydenturen får mer oppmerksomhet enn vi kan drømme om, Øyvind. Sånn er menneskene… - Terje Bongard


Etter å ha hatt innlegget i bakhodet i dag slo det meg at du her har vist oss den viktigste forklaringen på hvorfor Bongards budskap ikke slår an, på tross av at han har fått stå fram på de største mediaplattformene, og til tross for at han blir tatt på alvor. Menneskene, og da særlig skravleklassen og de med kreative yrker, er altfor opptatte med sine spillplasser og å få en sentral plass innenfor egen gruppe. Bryter man med spillgruppas (inngruppas) doktriner og regler er man simpelthen ute av spillet og på egenhånd. Status og posisjon er tross alt, særlig for menn, det viktigste og den dypeste mening med livet. Ultimat fordi dette gir en bedre sjanse til å videreføre egne gener, proksimat fordi man vil vise at man er en god samfunnsborger.

Bongard derimot er en formidler av sannheten, noe alle vet, men ingen fra skravleklassen vil risikere status og posisjon med å følge ham. Vi bare spiller og spiller til vi har tapt alt!

Det var godt at du endelig forsto dybden i Andersens problemstilling, Andresen. Jeg var så heldig at jeg hadde en mor som forklarte meg at poenget var at det spilte liten rolle om du ikke stolte på egne øyne, eller om du ikke stolte på sannheten. Fortryllesen kan bare uskyldige bryte.