Nyheter MDTV Forum Om Doner

Gruveselskap krever 17 milliarder fra Sverige for uran-forbud

Originalt publisert på https://steigan.no/2019/12/gruveselskap-krever-17-milliarder-fra-sverige-for-uran-forbud/

Det australske leteselskapet Aura Energy, som har drevet leting i Oviken i Jämtland, krever den svenske staten for litt over 17 milliarder svenske kroner. Årsaken er at Sverige i fjor bestemte seg for å forby uranleting og gruvedrift. Kravet er unikt i Sverige. Dette er første gang Sverige blir saksøkt i det som kalles «investor-stat-tvisteløsning»…

4 Likes

Da var det grønne skiftet over oss. God gammeldags kolonikapitalisme. Nå med mugg. Trenger kun en unge til å fronte det i sosiale medier. Kan man håpe det blir en guttt denne gangen

4 Likes

Nord-Korea skylder Sverige 2,7 mrdr. for Volvoene de “kjøpte” på sytti-tallet. Det betyr bare noe, om en vil at det skal gjøre det.

1 Like

Skremmende at handelsavtaler nå overgår et lands suverenitet til å bestemme regler for miljø, skatt, arbeidsbetingelser osv. osv. osv. og enda mer skremmende at også Norge er bundet opp på hender og føtter slik at en sunn og god fremtidig politikk risikerer å bli møtt med milliardsøksmål.

1 Like

For å gjenta - bare så lenge vi synes det er verdt det.

1 Like

Nå er det vel ikke gitt at det australske selskapet vinner fram mot den svenske staten i en rettssak, men uansett: I dette konkrete tilfellet opptrer den svenske staten hyklersk når 40% av all strøm i landet produseres med atomkraft fra uran utvinnet i andre land. Det er tydelig at den grønne bølgen ønsker en drastisk reduksjon i vår levestandard.

1 Like

ISDS-domstoler blir ofte satt sammen i favør av storselskapene. Dette er en type domstoler som lever helt på siden av de ordinære nasjonale domstol ordningene. Opprinnelig brukte man ISDS og den slags ifbm med investeringer i u-land som hadde en dårlig utviklet statsforvaltning.

Slik det grønne skifte er tenkt gjennomført (med bruk av bla vindmøller, elektriske biler etc) vil lett kunne føre til en voldsom økning av alle typer gruvedrift i hele verden. Velkommen til Det grønne helvete kan man kanskje si. Den mest skånsomme form for grønnt skifte vil trolig være atomkraftverk og eventuelt bruk av dyp jordvarme (og spesielt hvis man kan klare å gjenbruke gammelt atombrensel ved bruk av ny generasjon atomkraft teknologi).

2 Likes

Selskapet trenger ikke engang å tape noe penger på loven, de bare ser på dette over med advokater og ser at dette er det penger i å gjøre(utnyttelse av lovverk). Sånn forsvinner det penger ut av statskassa. Vi må helt klart ut av EU/Eøs og alle andre ulovlige avtaler vi har inngått så fort som mulig!

2 Likes

De fleste partiene i regjeringen er positive til ISDS, og selv om TISA er lagt på is, er for eksempel Høyre positiv til TISA og dermed lignende avtaler. Storkapitalen har dermed sine folk på begge sider av bordet i “forhandlingene”. Høringen om å innføre ISDS ble holdt i sommer og som forventet har de fleste MSM avisene og NRK vært stille om saken. Høringsfristen var 14 August og saken skal ikke behandles i Stortinget. Kilde: Andresens blogg.

Faren er at dette innføres bak folkets rygg, ved at at folk ikke blir informert ordentlig slik som med ACER. Storkapitalens MSM med NRK vil hvis de omtaler den antagelig skjønnmale avtalen med å si noe slikt at "avtalen gir norske selskaper sikkerhet i utlandet ", uten å nevne at utenlandske selskaper får stort spillerom i Norge med ISDSog EØS avtalen.

Ett parti er ihvertfall krystallklare på at Norges ressurser skal tilhøre det norske folk, og vil ut av EØS/EU og sier også klart nei til ISDS/BIT/TTIP/TTP/TISA og andre overnasjonale avtaler som kun er til for at storkapitalen skal kunne lure landressursene og infrastruktur fra landene.

2 Likes

Den mest skånsomme form for grønnt skifte vil trolig være atomkraftverk og eventuelt bruk av dyp jordvarme (og spesielt hvis man kan klare å gjenbruke gammelt atombrensel ved bruk av ny generasjon atomkraft teknologi).

Ut i fra hva han har skrevet det siste året ser det indirekte ut som om Steigan har innsett dette også. Vindmøller og solpaneler kan ikke drifte verden aleine, de kan bare være tillegg. Dyp jordvarme kan kanskje bli økonomisk mulig etterhvert, men foreløpig er det for dyrt etter hva jeg har fått med meg. Det er kun lønnsomt der hvor jordvarmen kommer nære eller til overflaten, slik som på Island og noen steder i Italia og Tyrkia f.eks.

Russerne har allerede 2 “breeder reactors” i drift, og snart èn til. Det er egentlig fantastiske nyheter:

*"The fast-neutron nuclear reactors use so-called breeder reactor technology that enables the use of a wider range of radioactive elements as fuel, thus considerably enlarging the potential stock of nuclear fuel for electricity generation. *
Fast fission reactors close the question of potentially ending uranium nuclear fuel as they could ‘burn’ even nuclear waste."

"Russian physicists have already elaborated the next step for the revolutionary technology: a BN-1200 breeder reactor that is set to be assembled at the same Beloyarskaya nuclear power plant by 2020.
Overall, eight BN-1200 breeder reactors are expected to be constructed by 2030, which means that Russia is the only nation that is entering a new era of nuclear energy power generation – a truly clean and ecologically secure closed nuclear fuel cycle."

Imens fortsetter vi i Vest-Europa å bygge ut sterkt subsidierte og landskapsødeleggende vindmølleparker med sterkt varierende og ukontrollerbar virkningsgrad. Det er nesten ikke til å tro.

3 Likes

Columbia ville beskytte sine sårbare våtmarksområder fra forurensning fra gruvedrift, og det førte til at tre kanadiske gruveselskaper saksøkte Columbia for over 750 millioner dollar.
Veolia, et fransk multinasjonalt selskap, saksøkte Egypt for å heve minimumslønnen (!). Det ga selskapet som har operasjoner i landet mindre profitt. Veolia tapte saken, men det viser hvordan ISDS blir brukt.

ISDS er det den globale storkapitalen som har pønsket ut for å tilrane seg naturressurser og ta seg til rette. Med Norges betydelige forekomster av thorium, må disse beskyttes og bli folkets eiendom. Det kan komme et teknisk gjennombrudd med thorium-kraftverk, og da kan thorium bli erstatteren til Norges olje og gass-utvining.

3 Likes

Ergo er nasjonalstaten død. Dette burde alle pølsespisende 17. mai entusiaster merke seg

1 Like

Egentlig er den det. Det er bare trivielle saker vi får bestemme. Resten går på auto-pilot den veien storkapitalen vil ha den.

Hva skal vi gjøre for å vinne den tilbake?