Nyheter MDTV Forum Om Doner

Film fra "ondskapens akse"

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/05/film-fra-ondskapens-akse/

Av Teje Alnes. Når Trump og hans allierte i Midtøsten forbereder krig mot Iran, er tiden inne til å minne om at det bor helt vanlige mennesker der også. Iransk film viser oss dagliglivet bak sløret og prestestyret. Det var USAs president George W. Bush som i 2002 kalte Iran, Irak og Nord-Korea for «Ondskapens…

1 Like

Det er opplagt at Iran sensurer endel.

Men jeg ser ingen som går i bresjen for å fortelle om systematisk sensur i andre områder i lik grad som det som fremstilles om Iran.

Det er urettferdig å peke på land som Iran, som om de er de eneste som sensurerer. Noen land sensurerer på mye mer omfattende måter enn Iran, og selger filmer til hele verden, mye av det slukt som fakta.

Dette fokuset på at Iran sensurerer er nok et instrument som brukes mot myndigheter, hvoir deres egentlige forbrytelse er å ikke la andre styre deres politikk, utenfra. Heller enn at problemet ligger i at dere sensurerer… Problemet er nok at de sensurerer vekk endel innhold som kunne enklere ført til svikt av tiltroen til myndighetene, og til sist et kollaps av det etablisementet som styrer landet vekk fra kapitalistenes og imperiets interesser.

Dessverre er det mange nok Iranere som lar seg besudle med falske ider fra utlandet, så den interne sensuren er ikke så effektiv som myndighetene ønsker. Men likevel, de sosiale reformene som staten har forbedret siden de overtok makten fra Shah M. Pahlavi og andre politiske endringer i Iran gjør at landets innbyggere i stor grad står bak revolusjonen, og lar seg ikke helt rive med av falske ider utenfra. Det er dette hollywood og andre ikke helt klarer å godta, derfor så fortsetter de med disse opplagte forsøkene på å skape et falskt bilde av Iran. Og det er like opplagt at de Iranske filmene som blir promotert i Vesten, har alltid noen elementer av propaganda eller ensidig fremstilling som kan skape uroligheter, splittelse eller usikkerhet i hjemlandet. Det er helt sikkert er at de ikke velges kun for sine kunstneriske bidrag til filmverden.