Nyheter MDTV Forum Om Doner

Den fransk-italienske stedfortrederkrigen i Libya


#1

Originalt publisert på https://steigan.no/2019/03/den-fransk-italienske-stedfortrederkrigen-i-libya/

Av Marianne Arens. Bak de skarpe spenningene mellom Frankrike og Italia, som førte til at Frankrike kalte hjem sin ambassadør til Roma i februar, ligger konkrete materielle interesser. I Libya, der dusinvis av rivaliserende militser kjemper mot hverandre for overherredømme siden NATO-krigen i 2011, kjemper de to EU-medlemmene en stedfortrederkrig for kontroll over de største…


#2

Det italienske oljeselskapet ENI måtte forøvrig virkelig jobbe hardt for å overhodet eksistere.

Etter andre verdenskrig var ikke de allierte (særlig USA og Frankrike) særlig ivrige på at Italia skulle ha en egen oljeindustri. Det var nesten bare takket være en manns visjonære innsats, Enrico Mattei, at ENI overhodet ble et stort selskap. Han skapte først gassindustrien i Po-dalen, som ga billig energi til det italienske økonomiske mirakelet på 1950-tallet.

Deretter ekspanderte han internasjonalt. Da Mattei tilbød land i den tredje verden (Iran, Libya, Algerie osv) langt bedre delingsavtaler (husker jeg rett var det 75/25) en det som var vanlig på den tiden (50/50) var det mange direktører i ‘De syv søstre’, de syv store oljeselskapene, som satte whiskyen/cognacen i vranghalsen. Betegnelsen ‘De syv søstre’ på dette kartellet stammer fra Mattei.

Da ENI i tillegg begynte å handle med Sovjetunionen, som dermed truet med å skape en uavhengig næringslivspolitikk for Italia, gikk varsellampene. Mattei døde i en flyulykke i 1962, i nærheten av Milano.

Siden den gang har ENi vært en god del tammere, selv om de fortsatt har store andeler i bl.a. Libya.