Nyheter MDTV Forum Om Doner

Bruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT

Originalt publisert på https://steigan.no/2019/09/bruddet-med-dollaren-fortsetter-iran-og-russland-etablerer-banksystem-utenfor-swift/

Det internasjonale banksystemet formidler transaksjoner gjennom et system som kalles SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har hovedkvarter i Belgia og derfra kom det beskjed i 2018 om at de suspenderte en del iranske banker. Dette var et direkte produkt av USAs ulovlige og ensidige sanksjoner mot Iran, og det illustrerer hvordan USA…

3 Likes

Det internasjonale Swift systemet er basert på det gjeldsbaserte fiat penger systemet. Nå kommer det alternativ og om litt så kan det bli en konkurranse der det pengersystem som har mest substans “vinner”. Et skremmende scenario… :disappointed_relieved:

Når alle USAs fiender lager egne systemer, så er det jo rasjonelt å bruke de siste dagene de kan benytte SWIFT-verktøyet for boykott, til å boykotte sine fiender, før de alternative systemene er på plass.

3 Likes

Både rubel og yuan er basert på det samme systemet- dette handler om våpenifiseringen av den internasjonale betalingsformidlingen. Da spiller det ingen rolle om en selv opererer med positive penger.

Våpenifiseringen er stor poeng men det kommer et flertall alternativ nå i og med kryptovaluta. I dette flertall så er det nok noen aktører som prøver å skape valutaer med mer substans. Men også nasjonale valutaer blir nok mer konkurranse utsatte i den bemerkelsen at tillitt er ikke nok framover som verdi på valutaen. Det finnes nå en diskusjon om by valutaer eksempelvis. Og land bruker alt mer egne valutaer i trading. USA er den store taperen her men dagens pengerøkning er uholdbar. Har jeg sagt i 10 år :roll_eyes: :wink:

krypto-valuta er like mye ved fiat, som dollar. Det vil si at den er avhengig av at partene er enige om verdien av den.
Kan noen sende denne til Tollef?

All valuta bygger på tillit men brist på alternativ har jo resultert i at man har misbrukt den tilliten. Nå kommer det alternativ og den aktøren som kan tilby best tillit er nok en “vinner”. +Valutaer blir globale og det resulterer enn mer konkurranse i en setting der er hinsides med penger å tjene for den aktør som tilbyr et betalingssystem som ikke er en “svindel”. Litt spennende med ironi men det er hva jeg trur.

https://tass.com/economy/1059727

USA (Trump) tar Iran ut av SWIFT, samtidig som US FED sprøyter 1,5 Trillioner USD inn i eget banksystem.
RED ALERT?
https://www.washingtonpost.com/business/fed-announces-plans-to-provide-more-support-for-repo-market/2019/09/20/233031f0-dbe1-11e9-a1a5-162b8a9c9ca2_story.html

USA har allerede drept to statsledere og bombet deres land tilbake til steinalderen, begge ville de gå vekk fra petrodollar. Det er ingen grunn til å tro at de vil stoppe med det, nå blir Iran tredje landet i rekken. Uten petrodollar og narkodollar er USA konkurs (de er det vel i realiteten allerede med 22 billioner (amerikanske trillioner) US$ i gjeld sin bare øker og øker).

En annen sak er at USA (i motsetning til Norge?) er forberedt på det uungåelig og har sikkert noen gode kort i bakhånd slik at gjelda blir sanert og USA vinner den krigen også. Noen ventet i sin tid på en ny valuta “amero” der Canada og Mexico var med.

3 Likes

Alle penger er basert på “svindel” - det vil si at de er ikke noe av det de representerer. Verdien ligger i grantien bak- i den norske krones tilfelle - den norske skattebetaler.

Når det gjelder gull- så har det vist seg at det i tider var altfor mye av det- slik at de grov det ned, for å holde verdien oppe.

1 Like

Nei. FED har kontrol, men det vi lurer på er om det er Deutche Bank som er i ferd med å gå konkurs, eller om det er at angrepet på Saudi Barbaria knakk investor-tilliten til landet.

Om Saudi Barbaria ikke kan forsvare olje-installasjonene sine, så er det mye investeringer som ikke lengre har noen verdi.

Det er at alle forsikringer foretas i dollar som er viktig, ikke lengre hvilken valuta oljen selges i.

Om Iran selger i Yuan, så er det en kontrakt om levering på et fremtidig tidpunkt til en gitt pris, og forsikringene for begge parter fortas fremdeles i dollar. De som forsikrer forsikringene bruker også dollar, osv, så om transaksjonen til slutt foretas i Yuan, er ikke så viktig for volumet av dollar som etterspørres.

Nå er det ikke bare olje som forsikres, matvarer, industriprodukter og obligasjoner forsikres også, og dette gjøres også i dollar.

Ja men det er en alt mer transparent verden og når til og med Facebook skaper en egen valuta så er det noe lurt på g… Og igjen det er nå en diskusjon om framtida valutaer og tillit er en stor problemstilling den diskusjonen. Konkurranse i denne settingen blir nok en stygg affære…

Resultat. USA er ferdige som supermakt men er det bra for Norge?

Det vil være bra for Norge å bli tvunget til å se seg rundt. Vi har egentlig ikke gjort det siden Napoleons-krigene, da Britannia ruled the waves.
Nå er ikke havet lenger så avgjørende logistisk. I stedet har vi oljefondet - til å holde oss i den anglo-amerikanske folden. Det er allikevel bare en mirage, og jo før vi erkejnner det jo bedre er det.

Jeg er helt enig i at krypto-valuta er veien å går, særlig fordi den faktisk er fullstendig sporbar, og så godt som umulig å forfalske. Det som er avgjørende er at brukerne forstår hvordan penger og krypto-valuta fungerer og hva den kan gjøre på godt og vondt. Der skorter det stort - særlig innen akademia og i politikken. Jeg vil anbefale å se på den økonomiske politikken som ble ført i Norge, før olje-marerittet startet.

1 Like