Nyheter MDTV Forum Om Doner

Børsene faller over hele verden

Originalt publisert på https://steigan.no/2018/02/borsene-faller-over-hele-verden/

Det børsfallet vi meldte om 6. februar var tydeligvis ikke bare et blaff. Finanspressa melder at børsene fortsetter å falle over hele verden. Indeksen S&P 500 har falt med 10% fra sitt høyeste punkt i januar 2018, skriver Financial Times. Dow Jones Industrial falt med 4,2% og Nasdaq med 3,9%. E24 skriver at også Asia-børsene…

1 Like

Det har blitt sagt at dagens børsfall representerer en normalisering av aksjemarkedet fra en periode hvor det har vært stagnasjon i økonomien i kombinasjon med finansspekulasjon, over til en mer normal periode med økonomisk vekst med investeringer i realøkonomien. Da vil penger bli flyttet om fra spekulasjon til investeringer og det betyr at mye penger nå skal plasseres som bankinnskudd (med høyere rente) og i obligasjoner (med høyre avkastning). Denne teori kan ha noe for seg nå som vestlig økonomi så smått viser tegn til økonomisk vekst. Men dette vil bety en hestekur med mye turbulens.

Men samtidig med dette skjer det også andre ting i økonomien. Økonomisk vekst vil føre til økt rentenivå (det rentenivået vi har hatt fram til nå har vært det laveste rentenivå på visstnok 5.000 år). Bare forvarsel om økt rentenivå setter igang bevegelser i finansmarkedet hvor bla aksjer har vært kjøpt med lånte penger.

Gjeldsnivået i verden ligger nå på 327% av verdens BNP. Det skal ikke så mye til før gjeld misligholdes når gjelden er så ekstremt høy.

Når renten i USA settes opp vil også renten i Norge bli satt opp på litt sikt. Hvordan vil det da gå med det høye gjeldsnivået i Norge, vil den norske boligbobla sprekke?

Når lønningene i USA øker vil dette normalt stimulere til økt produksjon i USA. Men i dagens globale verdensøkonomi vil økt forbruk i USA (i mer eller mindre grad) føre til økt import fra Kina og fra andre land. Økte lønninger i USA kan altså i større grad stimulere næringslivet i Kina enn i USA. Mye av forbruket i USA skjer normalt gjennom lånefinansiert konsum, og med dagens høye gjeldsnivå kan det være vanskelig å få re-etablert en slik kjøpefest?

Og det ingen snakker om: økte oljepriser. Hva skjer med verdensøkonomien når oljeprisen igjen stiger (den steg opp til 70 dollar i januar 2018 og 65 dollar i USA)? Dermed øker alle transportkostnader og også kostnadene for anleggsvirksomhet (buldozere etc) øker. Og spørsmålet er om denne økte/høye oljepris vil bremse den økonomiske vekst?

1 Like

Når til og med bank of international settlements vil ha slutt på all penger økning og det for flere år siden så burde ulike aktører som styr spilleplan nå til slutt vare enige om å sprenge alle finans bubbler. Alternativet er jo at hele systemet blir utkonkurrert… Men kan ikke ha et funksjonelt kredittbasert monetær system som bygger på tillit uten å ha en rente som er høy nok til å motivere mennesker til å spare samt betale tilbake de penger som man låner. Renten må opp og boooom!!! Begynn på nytt…

“Two things are infinite: the universe and human stupidity.”

Og jeg som irriterer meg over at smør og melk har gått opp 15% når SSB sier 2,6%!
https://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/kraftig-prishopp-på-matvarer-etter-nyttår/ar-BBIU1Qa?li=BBr5A5g&ocid=mailsignout

Statistikk er blitt en snublestein for “samfunns-arkitektene”, siden den er blitt manipulert av så mange, så lenge at det ikke er mulig å finne noen sannhet der.