Nyheter MDTV Forum Om Doner

Barbie - langt ifra bare en dukke


#1

Skal barbiedukken være et emne for Steigan.no leserne? Absolutt hvis en er interessert i hvordan en tilsynelatende uskyldig dukke på en subtil måte kan påvirke livsstil og fødselsrate, for Barbie viser seg å være langt mer enn bare en dukke…
NRK sendte i går kveld dokumentaren Barbie- feminist eller sexsymbol? Tilgjengelig på NRK.no TV frem til September. Ikke først og fremst en dokumentar jeg vil se i 1,5 time, men jeg slo på NRK2 på rett tidspunkt i programmet, som viste seg å bli svært så interessant. For frem til seksti tallet var jentebarns dukker mest babydukker, med klær og barnevogn som tilbehør.

Barndommen former voksenlivet, og jentebarns lek med babydukker forbereder og innstiller dem på voksenlivet som mor, husmor og ektemake i kjernefamiliens trygge tilværelse, og hjalp til å sikre en positiv fødselsrate på siste halvdel av førtitallet, og femti og sekstitallet med to til tre barn gjerne per familie.

Dette la grunnleggerne av Mattel, Elliot og Ruth Handler merke til, og Ruth Handler introduserte en helt annen dukke for jentebarn i 59, Barbie. Barbiedukken var ikke en baby, men en voksen veldreid ung kvinne som ikke har barn, og lever et individuelt singleliv med en aktiv fritidstilværelse med alle materielle goder. Barbie dukken solgte etterhvert meget bra, spesielt på slutten av sekstitallet, da p-pillen ble introdusert.

Da hadde jentebarna som fikk barbiedukken i 59 blitt tenåringer. De var ikke så innstilt på barn og famileliv som barna som lekte med babydukker, og levde et mer individuelt singleliv som Barbie, og siden slutten av sekstitallet har også fødselsraten i vestlige land vært negativ. Men dette kan da vel ikke skyldes barbiedukken alene?

Helt sikkert ikke, film, tv-serier, magasiner med unge kvinner som målgruppe, og en vestlig seksuell livssstil med mange partnere som gjør mange kvinner (og menn) kresne sikkert det mest utslagsgivende. Men kan en spekulere i om påvirkningen som Barbiedukken hadde på generasjoner av jentebarn fra sent på femtitallet var tilsiktet?

Det kan ikke utelukkes, de kreftene som vil erstatte den vestlige vertbefolkingen er langsiktige og uhyre intelligente, og en subtil påvirkning hvor befolkningen ikke forstår de er påvirket er den mest effektive. En strategi for å få fødselsraten vedvarende negativ er svært effektiv, for det tar lang tid å rette opp en negativ fødselsrate. Se dokumentaren, den vises igjen på NRK1 Onsdag 3 april 23:55, og på NRK.no tv frem til September. Anbefales, for den er også et godt historisk tilbakeblikk på Vesten fra femtitallet og frem til i dag.